Горан Брегович е автор на българската музикална комедия

Kino.dir.bg

Композиторът Горан Брегович,  написал партитурите за филмите на Емир Кустурица “Аризонска мечта”, “Циганско време”, “Ъндърграунд”, е автор на музиката към българската музикална комедия с елементи от нямато кино “Летете с Росинант”.

Нашенска оперна трупа пътува из Европа със стар автобус, наречен “Росинант”. Те свирят и пеят, като смесват оперни мотиви и народни ритми от Балканите. “Светът на музиката, който се разкрива в този филм ми е близък и понятен. И аз се опитвам да обединя фолклора и класиката, да ги споя в единна форма. “Летете с Росинант” е предизвикателство за всеки филмов композитор и с удоволствие го приемам.

С продуцентите искаме да представим света на Балканите във всичката му пъстрота и прелест пред очите на хората от Европа” – казва Горан Брегович. Част от снимките ще бъдат заснети в Австрия. Сценарист и режисьор е Георги Стоев – Джеки /”Разводи, разводи”/, съсценарист - Светослав Овчаров, зад камерата е Пламен Гелинов.

Във филма участват Стефания Колева, Георги Мамалев, Кръстю Лафазанов, Татяна Лолова, както и танцьори от ансамбъл “Българе”.

 

Новата българска комедия "Летете с Росинант" излиза по екраните на 30 ноември

Българско Национално радио

Режисьорът Георги Стоев - Джеки ("Спас и Нели") е съсценарист със Светослав Овчаров. Оператор е Пламен Гелинов. Продуценти са Диана Дамянова и Александър Методиев.
Музиката във филма е на прочутия Горан Брегович, чиито композиции звучат в знаменити кинопродукции като "Циганско време", "Аризонска мечта", "Ъндърграунд" на Емир Кустурица, "27 откраднати целувки", "Музика за сватби и погребения".
”Светът на музиката, който се разкрива в този филм ми е близък и понятен. И аз се опитвам да обединя фолклора и класиката, да ги споя в единна форма. “Летете с Росинант” е предизвикателство за всеки филмов композитор и с удоволствие го приемам. С продуцентите искаме да представим света на Балканите във всичката му пъстрота и прелест пред очите на хората от Европа” – казва Горан Брегович.
В "Летете с Росинант" българска оперна трупа е на турне в Европа. Поради липса на пари пътуват със стар, почти негоден автобус, наречен "Росинант". Когато шофьорът се напива от радост, че му се е родил син, кормилото поема възрастният диригент - лош шофьор, който вярва в своята непогрешимост.
По време на пътуването новият член на оркестъра - разсеяният тимпанист Теди, неусетно се влюбва в младата Мария. Тяхната зараждаща се връзка се следи от целия състав на операта и скоро двамата са въвлечени в сложна плетеница от бившите любови и настояща завист между членовете на трупата.
Докато километрите летят, в автобуса се развихря купон. Музикантите свирят и пеят - празнуват раждането на сина на шофьора. Във вакханалното смесване на оперни мотиви и народни ритми от Балканите маестрото открива отражение на собствените си търсения и създава мечтаната от него опера.
В концертната зала музикантите постигат бляскав успех, вдъхновено дирижирани от щастливия маестро. Сякаш на всички са им поникнали ангелски крила. Дори автобусът - старият "Росинант", литва в облаците. И понеже рейсът е български, от небето на оперната сцена пада едното му колело. Но за какво са им колела - нали със силата на любовта и музиката могат да летят!
В ролите са Кръстю Лафазанов, Ицко Финци, Стефания Колева, Мая Новоселска, Дидо Мачев, Татяна Лолова, Жанет Иванова, Георги Мамалев, Венци Такев, Нона Йотова, Васил Денев, Христо Коритаров, Анна Шехтова, Боряна Шехтова, Саша Филипова, Симеон Щерев и танцьори от ансамбъл “Българе”.
Продукцията освен в България ще се разпространява и в Австрия, Германия, Швейцария, Сърбия и Черна гора.

 

Горан Брегович пише музика за български филм

avtora.com

Горан Брегович пристигна в България за да заяви участието си в кинопродукцията "Летете с Росинант". Екипът й е бил представен вечерта на 5 април в Ла Страда. Това ще бъде първият български филм, за който композиторът пише музика “защото е балкански и има осигурени пари за творческия екип”, по собствените му думи.
Музикантите от българска оперна трупа са главните герои в музикалния филм с елементи нямо кино, съобщи БТА. На турне из Европа, те пътуват със стар автобус, наричан Росинант. И тъй като титулярният шофьор се е напил, се налага диригентът "Маестрото" (в ролята Ицко Финци) да поеме кормилото. В автобуса музикантите свирят и пеят, като смесват оперни мотиви и народни ритми от Балканите.

В главните роли са още актьорите Кръстю Лафазанов, Жанет Иванова, Дидо Манчев, Стефания Колева, Сашка Филипова, Георги Мамалев, Татяна Лолова, а в епизодите ще участват Мая Новоселска, Георги Русев, Симеон Щерев – Банана.

"Светът на музиката, който се разкрива в "Летете с Росинант" ми е близък и понятен. И аз като героят Маестрото се опитвам да обединя фолклора и класиката, да ги споя в единна форма. Намирам този филм за предизвикателство за всеки филмов композитор и с удоволствие го приемам", споделя Горан Брегович.

Снимките за продукцията започват на 11 април и ще приключат до края на май, а част от материала ще бъде заснет в Австрия. Сценарист и режисьор е Георги Стоев – Джеки, съсценарист е Светослав Овчаров, зад камерата е Пламен Гелинов.

Копродуценти на "Летете с Росинант" от българска страна са Д&Д Агенция и Радиовижън Плюс, от австрийска - Амур Фу и от сръбска - Комуна, известна като продуцент на филмите "Ъндърграунд" и "Черна котка, бял котарак".

Филмът се очаква да е завършен през есента, с премиери и в Австрия, Германия, Швейцария, Сърбия и Черна гора.